Manuele therapie
Binnen het klinisch onderzoek bepalen we welke factoren bijdragen tot de klachten, waarna we een behandelplan opstellen dat zich op het onderliggende mechanisme richt. Manuele therapie focust op drie belangrijke onderdelen in het menselijke lichaam: gewrichten, spierweefsel en neurale structuren. Met behulp van hands-on technieken - zoals mobilisaties, manipulaties en spiertechnieken - wordt een optimale omgeving gecreëerd om het lichaam zo goed mogelijk te laten herstellen.
Sportkinesitherapie
Sportkinesitherapie richt zich zowel op blessurepreventie als op revalidatie na het oplopen van een sportblessure. Hierbij wordt er steeds gekeken naar welke bewegingspatronen belangrijk zijn voor de patiënt. Deze patronen worden geïntegreerd in functionele oefentherapie waarbij de patiënt begeleid wordt bij terugkeer naar de sport en naar preventie in de toekomst toe. Daarnaast geven we de patiënt advies om belasting tijdens trainingen overeen te stemmen met de belastbaarheid aan de hand van een aangepast programma.
Oefentherapie
De invloed en effectiviteit van beweging op onze fysieke en mentale gezondheid wordt nog vaak onderschat. Daarom hechten wij veel belang aan oefentherapie binnen onze behandelingen. Deze oefentherapie zal toegepast worden tijdens de sessies zelf, maar zal ook geïntegreerd worden in het dagelijks leven van de patiënt in de vorm van een aangepast thuisoefenprogramma.
Postoperatief
Na het ondergaan van een operatie kan de patiënt bij ons terecht voor begeleiding bij het heropnemen van dagelijkse activiteiten, werk en hobby’s. Aan de hand van advies, mobilisaties en specifieke oefeningen streven we samen naar een zo volledig mogelijk functioneel herstel.
Taping
We werken met sport tape en elastische tape, waarmee we verschillende doelen kunnen vooropstellen. Afhankelijk van welke tape gebruikt wordt en hoe de tape aangelegd wordt, kan deze bepaalde lichaamszones ondersteunen, activeren of immobiliseren. Het gebruik van tape is slechts een passieve, ondersteunende aanvulling bij de rest van de behandeling die op de oorzaak van de klachten focust.
Dry needling
Dry needling is een behandelmethode die gebruikt wordt om spierpijn en spierspanning te verlichten. Bij deze techniek worden acupunctuur naalden in specifieke spanningspunten, of triggerpoints, van de spieren ingebracht. Door de naald in de spier te plaatsen, kan de spanning in de spier verminderen en wordt de doorbloeding bevorderd. Het doel van dry needling is om de spierfunctie te verbeteren en pijnklachten te verlichten.
Bekkenbodemkinesitherapie
Bekkenbodemkinesitherapie richt zich op bekkenbodem re-educatie en de behandeling van bekkenbodem klachten bij vrouwen, mannen en kinderen. Bekkenbodem klachten kunnen zich voordoen wanneer er iets niet goed loopt binnen het functioneren van de bekkenbodem spieren. Deze klachten presenteren zich onder andere als incontinentieklachten, verzakkingsklachten, terugkerende blaasontstekingen, seksuele klachten … Bekkenbodem kinesitherapie wordt ook binnen postoperatieve situaties toegepast na bijvoorbeeld prostaatoperaties, colorectale operaties en blaasoperaties. Door gepast advies, lifestyle-aanpassingen en training van de bekkenbodemspieren worden deze klachten behandeld.
Pre- en postnatale kinesitherapie
Binnen de perinatale kinesitherapie worden zwangere vrouwen geholpen ter preventie en behandeling van zwangerschapsgerelateerde klachten voor en na de bevalling. Na de bevalling kan postnatale kinesitherapie helpen om de bekkenbodem controle en uithouding terug te winnen.